HPV enfeksiyon Faktorleri! HPV kendiliğinden geçermi
HPV enfeksiyon Faktorleri!, HPV kendiliğinden geçermi, HPV virüsü hızlı tedavisi, HPV virüsü çabuk tedavisi, Genital siğillere, Makat siğillerine, Dilde siğile
HPV enfeksiyon Faktorleri! HPV enfeksiyonunun kendiliğinden gerilemesini engelleyen ve yayılımına neden olan faktörler nelerdir?
HPV bulaşan olguların yaklaşık yüzde 90’ında virüs 2 yıl içerisinde kendiliğinden gerilemektedir.
Kendiliğinden gerilemeyi engelleyerek virüsün yayılımının devam etmesine neden olan faktörler şu şekilde sıralanabilir:
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması
- Kemoterapi ve radyoterapi tedavileri
- Sigara kullanımı
- HPV dışı sık tekrarlayan genital hastalıklar
- Travmalar
- İmmun sistemin zayıflamasına neden olabilecek steroid türü ilaçların uzun süreli kullanılması
- Uykusuzluk, yorgunluk
- Gebelik
- Folat ve/veya beta karoten eksikliği
-
HPV virüsünün tanı ve teşhis yöntemleri nelerdir?
Jinekolojik muayene sırasında saptanan siğillerden parça veya böyle bir lezyon yok ise vajinal ya da servikal akıntıdan sürüntü alınması ve alınan örneklerde HPV virüsüne ait DNA’ların incelenmesi ile teşhisi konulabilir.
- Bu sayede HPV virüs tiplendirmesi de yapılabilmekte ve yüksek riskli bir HPV varlığı belirlenebilmektedir.
- Yüksek riskli HPV pozitifliği mevcutsa ileri tetkik ve tedavi için konusunda deneyimli bir Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanına başvurulması önem taşımaktadır.
- Bunun yanında alınan servikal yani rahim ağzı Pap Smear testinde de HPV virüsünün neden olabileceği hücresel değişiklikler saptanarak HPV enfeksiyonu belirlenebilir.
- HPV enfeksiyonun belirti vermeme olasılığı göz önünde bulundurulunca serviks kanserine ilerleme olmadan teşhisin konulabilmesi ve gerekli önlemlerin alınabilmesi için düzenli olarak HPV testi ve/veya servikal Pap Smear testi yaptırılmasının önemi bilinmelidir.
- Ülkemizde ulusal kanser tarama standartlarına göre; 30-65 yaş grubundaki her kadın 5 yılda bir HPV ve Pap Smear testi ile taranmaktadır.