HPV BULAŞMA YOLLARI NELERDIR!
HPV BULAŞMA YOLLARI NELERDIR!, HPV virüsü cinsellik, Ascus cinsellik, Rahim yaraları cinsellik, Anal cinsellik siğiller, Dilde siğiller cinsellik, Bitkisel tedavisi
HPV BULAŞMA YOLLARI NELERDIR! HPV her türlü cinsel ilişki yoluyla karşı tarafa bulaşabilir. Normal vajinal ilişkide penis vajinaya girmese dahi sürtünme yoluyla karşı partnere geçebildiği bilinmektedir.
Yani bu durumda bakire bir kıza bile HPV bulaşmış olabilir.
Yine anal cinsel ilişki ile tüm cinsel bölgelere virüs bulaşabilmektedir. Oral cinsel ilişki ile de virüs ağız boğaz florasına yerleşebilir. Bizler ağız içinde de HPV’nin sebep olduğu siğillere de nadiren rastlamaktayız.
Ağız içi hücreler çok hızlı yinelenme gösterdiği için şükür ki HPV’ nin buraya tutunma şansı daha az olmaktadır. Yine de oral seks yoluyla siğil bulaş riskli her zaman söz konusudur. Bu yöntemler dışındaki bulaş yolları tamamen spekülatiftir.
Yani havlular, aletler ve eşyalardan bir insana HPV bulaşabildiği net olarak söylenemez. Yine siğile ya da siğilli bölgeye dokunmakla da HPV bir insana geçmez.
VİRÜSÜN İNSAN VÜCUDUNDAKİ DÖNGÜSÜ:
HPV BULAŞMA YOLLARI NELERDIR!, HPV virüsü cinsellik Ascus cinsellik Rahim yaraları cinsellik Anal cinsellik siğiller Dilde siğiller cinsellik Bitkisel tedavisi
HPV’nin bir insana bulaşabilmesi için mutlaka cilt cilt ya da cilt mukoza bir temas şarttır. Yine de sağlam deri ve mukozalardan karşı tarafa virüs geçemez. Mutlaka o cilt veya mukozada küçük de olsa bir sıyrık çizik şarttır.
HPV ancak o sıyrıktan içeri girebilir. Mukozalar vücudumuzun dışarı açılan kapılarıdır ve deriye göre çok daha ince narin yapılardır. Yani mukozalardan (ağız içi vajina penisin ucu gibi) bulaş çok daha kolay olmaktadır.
Bu çizikler sıyrıklar yaralar kendiliğinden olabildiği gibi sıklıkla ağda epilasyon sırasında bizzat kişi tarafından farketmeden de kendisi tarafından yapılabilmektedir.
Virüs bu sıyrıklardan birinden girdikten sonra bazal tabaka dediğimiz en alt tabakaya kadar ilerler ve buradaki bazal kök hücrelerine tutunur.
Hücre içine girerek önce hücrenin stoplazma adı verilen iç sıvısını parçalar sonra da hücrenin DNA’sına kendi DNA’sını bağlar.
Bu bağlanan DNA’ların sentezlendiği proteinler hücreleri sürekli çoğalmaya zorlamaktadır.
Ve dipten başlayarak epidermisin keratinosit adını verdiğimiz yassı epitel hücreleri yukarıya doğru sırayla enfekte olur.
Enfekte hücreler ise hiç durmadan kontrolsüz biçimde çoğalmaya bağlar. Böylelikle ciltten kabarık siğiller oluşur. Onkojenik tiplerde ise şöyle farklı bir durum gelişir. Bu virüsler E6 ve E7 protein adını verdiğimiz çok tehlikeli proteinleri de sentezlerler.
Bu proteinler hücrenin tüm savunma mekanizmalarını çökertir ve hücreyi bütünüyle virüs ele geçirir.
Hücrenin P53 ve Rb genlerinin de bozulmasıyla kanserleşme sürecini başlatırlar. Onkojenik HPV tipleri ile enfekte olmuş hücreler bir şekilde bazal membranı geçerek daha derin dokulara nüfuz ederler. Artık bu noktadan sonra olayın adı kanserdir.